Get In Touch
za:media GmbH
Goethestrasse 16a
6161 Mannheim
Germany
Work Inquiries
hello@romaniatoday.eu
Phone +49621 38072677
Back

Sfaturi pentru îmbunătățirea igienei somnului

Sursa foto: Pexels

Ce înseamnă igiena somnului

Departe de a fi vorba despre „bifarea” mersului la duș, conceptul de igienă a somnului înglobează totalitatea obiceiurilor și a factorilor de mediu care ne pot influența somnul.

Pentru o bună igienă a somnului, sunt esențiale respectarea unui program care să asigure un număr suficient de ore de somn (între 7 și 9 ore pentru adulți) și asigurarea unui mediu adecvat.

Conform specialistului în medicina somnului, dr Peter Polos, lucruri precum „menținerea unui dormitor răcoros, liniștit și întunecos, cu lenjerie de pat și perne adecvate și neutilizarea telefoanelor mobile înainte de somn”, țin, de asemenea, de igiena somnului.

Dacă îți dorești să obții toate beneficiile pentru sănătate, care vin la pachet cu o bună igienă a somnului, iată câteva sfaturi care te pot ajuta.

Stabilește-ți un program

Asigură-te că programul tău cuprinde suficient timp pentru odihnă. În funcție de nevoi, dar și de preferințe, recomandarea specialiștilor în ceea ce privește durata somnului este de 7-9 ore.

Alege un mediu adecvat

Un rol crucial în rutina de somn, îl joacă, desigur și mediul în care alegem să ne dormim. Patul în care ne odihnim ar trebui asociat mereu cu somnul, fără a fi folosit pentru alte activități precum mâncat, privit la televizor sau lucrat pe laptop.

Ai grijă și în ceea ce privește temperatura din cameră, ideală fiind cea între 20 și 21 °C.

Dacă este mai scăzută sau mai ridicată, ar putea afecta calitatea somnului.

Include mișcarea în programul zilnic

Modul în care te odihnești noaptea nu este influențat doar de ceea ce faci în ultimele ore dinainte de culcare, ci de toate activitățile din cursul zilei. Așadar, nu uita să incluzi exercițiile fizice în rutina zilnică pentru o bună igienă a somnului.

Nu uita și de momentul în care alegi să iei ultima masă. Pentru un somn odihnitor, ar fi bine să mănânci cu 2-3 ore înainte de a merge la culcare.

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy