Get In Touch
za:media GmbH
Goethestrasse 16a
6161 Mannheim
Germany
Work Inquiries
hello@romaniatoday.eu
Phone +49621 38072677
Back

Austria interzice sistemele de încălzire cu gaz în clădirile noi

Sursa foto: Pexels

Ce subvenții se oferă pentru investiții

Austria a hotărât să interzică instalarea de sisteme de încălzire pe gaz în clădirile noi din 2024. Nu va fi însă obligatoriu ca sistemele de încălzire actuale să fie înlocuite.

Guvernul a stabilit câteva măsuri ce vizează folosirea energiei termice din surse regenerabile și există și un acord referitor la punerea în aplicare a subvenției pentru energie 2. Conform presei austrice, a fost alocată suma de 6 miliarde EUR pentru aceste măsuri.

Totodată, în vederea simplificării subvenției acordate pentru sistemele fotovoltaice, va fi suspendată taxa pe valoarea adăugată pe o perioadă de doi ani. Se urmărește în felul acesta accelerarea tranziției energetice, dar și consolidarea economiei.

Conform guvernului, costurile pentru suspendarea TVA programată pentru 2024 și 2025 în cazul sistemelor fotovoltaice sunt de 650 de milioane EUR.

Ce se întâmplă cu sistemele de încălzire pe gaz instalate deja în prezent

Sistemele de încălzire care sunt instalate în prezent în clădirile existente nu vor trebui înlocuite. Nu se va impune nici o obligație de schimbare a acestora, contrar celor prevăzute inițial în Legea referitoare la energia termică provenită din surse regenerabile.

Prin ce stimulente va fi încurajată înlocuirea vechilor sisteme de încălzire

Se vor oferi stimulente care urmăresc eliminarea în mod treptat a sistemelor de încălzire pe gaz. În acest sens, pentru înlocuirea centralelor  și a renovării termice se va pune la dispoziție suma de un miliard EUR. Ministrul pentru climă, Leonore Gewessler, a declarat că cei care vor schimba sistemul vechi de încălzire vor primi, în medie, 3 sferturi din investiția făcută.

Totodată, subvențiile pentru gospodăriile cu venituri mici vor fi majorate. De majorarea subvențiilor se va bucura și Fondul pentru climă și energie ca obiectivele climatice să fie atinse cât mai rapid.

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy