Get In Touch
za:media GmbH
Goethestrasse 16a
6161 Mannheim
Germany
Work Inquiries
hello@romaniatoday.eu
Phone +49621 38072677
Back

Prețul uleiului de măsline ar putea crește la nivel global

Sursa foto: Pexels

Marii producători de ulei de măsline, afectați de secetă

Estimările pentru prețul uleiului de măsline, supranumit aurul lichid al mediteranei, nu sunt îmbucurătoare pentru 2023, în contextul secetei care a afectat marii producători anul trecut.

Spania, cel mai important producător de ulei de măsline, care furnizează un procent de circa 40% din producţia mondială, a fost grav afectată de seceta severă din vara anului 2022. Iar lucrurile nu stau mai bine nici pentru Italia şi Portugalia, producătorii de ulei de măsline aflați pe locul al doilea, respectiv al patrulea.

Deși Grecia, al treilea mare producător, este neafectată și se aşteaptă chiar la o îmbunătăţire a producţiei, aceasta nu va fi totuși suficientă pentru a compensa declinul din Spania.

Estimările pentru 2023

Conform estimărilor Comisiei Europene, este posibil ca din cauza secetei Spania să-și înjumătăţească în 2023 producţia de ulei de măsline, comparativ cu anul 2022. Acest lucru va duce în mod inevitabil și la creşterea preţurilor pentru ulei.

„Cu fiecare zi în care nu plouă prognozele sunt şi mai pesimiste”, a declarat Dcoop, care este cea mai mare cooperativă a producătorilor de ulei de măsline din Spania.

În Spania, preţul sticlelor de ulei de măsline a crescut deja cu aproape 60%, fiind acum peste șapte euro per litru, în condițiile în care la începutul anului trecut prețul era de sub cinci euro.

Dacă inițial creșterea prețului a fost o consecință a lipsei uleiului de floarea soarelui, cauzată de războiul din Ucraina, ulterior inflaţia ridicată, majorarea preţurilor la îngrăşăminte şi seceta au dus la majorări și mai mari ale prețurilor pentru uleiul de măsline.

Potrivit estimărilor făcute de Asociaţia Exportatorilor Spanioli, Asoliva, cantitatea de ulei de măsline disponibilă pe plan global în 2023 va fi cu cel puţin 10% mai mică decât cea din sezonul încheiat în 2021, de 3,1 milioane de tone.

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy