Get In Touch
za:media GmbH
Goethestrasse 16a
6161 Mannheim
Germany
Work Inquiries
hello@romaniatoday.eu
Phone +49621 38072677
Back

Care sunt orașele din România cu cele mai scumpe bilete la transportul în comun

Sursa foto: Pexels

Timișoara și Brașov, orașele cu cele mai scumpe bilete

Timișoara și Brașov sunt în topul orașelor din România, în care se plătește cel mai mult pentru transportul în comun, costul unui bilet pentru o călătorie fiind de 4 lei. Potrivit unei analize realizate de picodi.com, Constanța, Iași, Ploiești și Galați se numără printre orașele care au cele mai mici costuri pentru bilete, de 2,5 lei.

În ceea ce privește abonamentele lunare, cei din Cluj și București sunt nevoiți să scoată cei mai mulți bani din buzunar, prețurile fiind de 177 de lei, respectiv 140 de lei.

Pe de altă parte, cei care locuiesc în Oradea și Brașov se pot bucura de cel mai ieftin abonament lunar, de 80 lei.

Care sunt prețurile și tendințele în alte orașe din Europa

Potrivit unui studiu în care s-au verificat tarifele biletelor și abonamentelor lunare pentru transportul public din 45 de orașe din lume, cele mai scumpe bilete se găsesc în Londra (4,85 euro), Zurich (4,44 euro) și Oslo (3,65 euro), iar cele mai scumpe abonamente sunt în Londra (253 de euro), Melbourne (178 de euro) și Dublin (155 de euro). Pe de altă parte, Tallinn și Valletta sunt orașele în care transportul public este complet gratuit pentru cetățeni.

Ieftinirea transportului public este o tendinţă în creştere în Europa, pe fondul crizei climatice şi a costurilor vieții cotidiene prea mari. Astfel, Germania va introduce de la 1 mai un bilet lunar unic la nivel naţional pentru a încuraja folosirea transpor­tului public și a reduce emisiile de carbon din sectorul trans­porturilor. Pentru 49 de euro, cetăţenii vor putea călători cu trenurile, tramvaiele, me­trourile şi autobuzele re­gio­nale în întreaga ţară.

Spania a introdus anul trecut chiar călătorii gratuite cu trenul pe ma­joritatea rutelor scurte şi medii, schemă extinsă acum la serviciile autobuzelor intercity.

Conform cntraveler.com, Malta a de­venit în octombrie 2022 a doua ţară din lume care a fă­cut transportul public gratuit, iar Luxemburg a fost prima ţară care în 2020 a renunţat la bilete.

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy