Get In Touch
za:media GmbH
Goethestrasse 16a
6161 Mannheim
Germany
Work Inquiries
hello@romaniatoday.eu
Phone +49621 38072677
Back

Europa interzice centralele de apartament

Sursa foto: Pexels

Statele UE sunt încurajate să impună noi reguli privind centralele

Obiectivele de decarbonizare ale Uniunii Europene vizează înlocuirea centralelor pe gaz cu sisteme de încălzire solară sau geotermală, pompe de căldură sau sisteme de termoficare.

Schimbarea nu se va dovedi însă foarte ușoară pentru români. Conform statisticilor, în cursul anului trecut, în România, existau aproximativ 3 milioane de locuințe încălzite cu centrale pe gaz, numărul fiind în continuă creștere începând cu anul 2000. În plus, având în vedere și costurile ridicate, se estimează că procesul de schimbare a sistemelor de încălzire din locuințe va dura mai mulți ani.

„Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze. De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi”, a declarat președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.

Ce țări impun interzicerea centralelor de apartament pe gaz

Primele care au luat măsuri privind poluarea sunt țările nordice. Astfel,  Danemarca (2013), Norvegia (2017) și Olanda (2018) au interzis deja racordarea la rețeaua de gaze a unor clădiri noi. Franța și Germania, de asemenea, au luat măsuri interzicând de anul trecut montarea de centrale gaz și produse petroliere, iar Austria și Belgia au anunțat noile reguli pentru anii următori.

Din 2024 Austria impune interzicerea reparării centralelor termice vechi și montarea de noi centrale termice. Totodată, Germania impune de anul viitor obligația ca 64% din energia folosită pentru noile sisteme de încălzire să fie din surse regenerabile, iar Belgia interzice din 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi.

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy