Cum reușesc locuitorii zonelor albastre să aibă o viață lungă
Invidios pe cei care au reușit să adune amintiri alături de cei dragi timp de un secol sau chiar mai mult? Atunci trebuie să știi că longevitatea nu este o chestiune de noroc. Obiceiurile au un cuvânt greu de spus când vine vorba de o durată lungă de viață.
Oamenii cu o medie de viață de aproape 100 de ani s-au născut și au trăit în cele cinci Zone albastre ale lumii (Sardinia, Italia; Okinawa, Japonia; Peninsula Nicoya, Costa Rica; Ikaria, Grecia și Loma Linda, California).
Iată care sunt câteva dintre obiceiurile oamenilor din aceste regiuni ale globului, pe care le poți adopta și tu pentru o viață lungă.
Alimentația
Printre obiceiurile culinare comune ale locuitorilor zonelor albastre se numără alimentația bazată pe produse vegetale în proporție de aproape 95%, consumul de pește și consumul de nuci, fasole, linte și năut. Un alt element comun este evitarea cărnii procesate, dar și a zahărului pe cât posibil.
În ceea ce privește lichidele, în Okinawa se bea mult ceai verde, recunoscut pentru reducerea riscului bolilor de inimă şi a mai multor forme de cancer. Iar în Ikaria se consumă ceaiul de rozmarin, cel de salvie sălbatică şi păpădie, care au proprietăţi antiinflamatorii. Cafeaua neîndulcită și puțin vin roșu își au, de asemenea, locul într-o dietă sănătoasă.
Activitatea fizică
Deși nu au abonamente la sală pentru a se menține în formă, locuitorii zonelor albastre fac activități care presupun mișcare, dar în mod firesc și natural. Mersul pe jos, grădinăritul și treburile casnice ajută mult în acest sens, implicând mișcare zilnică.
Conștientizarea scopului în viață
Pasiunea pentru viață îi păstrează pe oameni sănătoși și determinați. Astfel, cei care trăiesc o viață lungă au întotdeauna un scop măreț căruia își dedică existența, rămânând astfel motivați și activi la orice vârstă.
Relațiile sociale
Potrivit studiilor, oamenii care au atins sau chiar depășit vârsta de 100 de ani au făcut parte din grupuri, fiind vorba de membri ai unei comunități bazate în special pe credință. Se pare că întâlnirea cu oamenii dragi de câteva ori pe lună poate crește speranța de viață cu până la 14 ani.
Locuitorii zonelor albastre aleg, însă, cercuri sociale care încurajează un stil de viaţă sănătos. În Okinawa există tradiția formării de ,,moais” – grupuri de 5 prieteni care își jură prietenie pe viață. Așadar, regula conform căreia ești media celor cinci cei mai apropiați oameni din anturajul tău merită luată în seamă, iar cei pe care îi alegi să fie în preajma ta trebuie să fie oameni de calitate.
Dar să nu uităm și de relațiile de familie. Cei care trăiesc în regiunile albastre prețuiesc mult familia și o țin aproape atât din punct de vedere emoțional cât și geografic.