Get In Touch
za:media GmbH
Goethestrasse 16a
6161 Mannheim
Germany
Work Inquiries
hello@romaniatoday.eu
Phone +49621 38072677
Back

Se măresc taxele de școlarizare la universitățile din România

Sursa foto: Pexels

De ce cresc costurile de școlarizare în anul universitar 2023-2024

În contextul creșterii prețurilor pentru utilități, universitățile de stat din România anunță majorarea taxelor de școlarizare începând din luna octombrie. Astfel, cei admiși la locurile cu taxă vor fi nevoiți să facă față unor cheltuieli mai mari.

Noile taxe se aplică doar pentru studenții care intră în învățământul superior din toamna acestui an, contractele de școlarizare aflate în curs de derulare nefiind afectate. Noii studenți au însă posibilitatea de a trece în regim de buget (fără taxe) în următorul an, în funcție de notele obținute.

„Creşterea acestor taxe, fireşte că este corelată în primul rând cu transformările din societate, cu creşterea facturilor de utilităţi. O taxă şcolară are menirea de acoperi costurile de şcolarizare a unui cetăţean şi n-ar trebui să înţelegem taxa ca fiind generatoare de profit”, a explicat prodecanul Facultății de Teatru și Film UBB, Claudiu Turcuș.

Ce majorări au fost stabilite

La unele facultăți din țară, anul universitar 2023-2024 vine cu taxe mărite cu până la 1.500 de lei. Cele mai mari creșteri ale taxei se anunță în Cluj. Astfel, la Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB, Cluj, tariful anual de studii pentru studenții admiși la taxă se va mări de la 5.000 lei la 6.500 lei, iar la Facultatea de Drept taxa se va mări de la 3.600 la 5.000 lei.

O creștere mai mică se anunță, de exemplu, la Universitatea Alexandru Ion Cuza din Iași, unde taxa va fi majorată cu cel mult 20%. Universitatea Transilvania din Brașov, pe de altă parte, va crește taxa în noul an universitar cu 1.000 lei, însă numai pentru studenții de la Medicină. Modificări ale taxelor s-au anunțat și la Universitatea din București, dar încă nu s-a stabilit care vor fi majorările.

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy