Ce efecte benefice poate avea muzica asupra noastră
Pe lângă faptul că ne poate încânta auzul într-un mod deosebit, relaxându-ne și energizându-ne, muzica are numeroase alte beneficii asupra sănătății noastre fizice și psihice.
De la ameliorarea durerilor și până la îmbunătățirea memoriei, muzica poate face minuni pentru noi. Așadar, profită la maximum de beneficiile acesteia ori de câte ori ai ocazia, ascultând piesele preferate sau interpretându-le.
Reduce nivelul de stres
Există studii care demonstrează că melomanii prezintă cele mai multe emoții pozitive. Ascultarea muzicii în fiecare zi ajută în mod semnificativ la reducerea nivelului de stres.
Ameliorează durerea
Muzica poate fi o metodă excelentă de a distrage atenția de la durerea fizică, conform concluziilor oamenilor de știință de la Universitatea din Utah, SUA. Persoanele care se concentrează pe o linie melodică preferată simt astfel durerea la o intensitate mai mică.
Îmbunătățește memoria
Cercetările din domeniu au descoperit că anumite tipuri de muzică par să ajute la învățare, îmbunătățind capacitatea de procesare și memorare a informațiilor.
S-a observat, de asemenea, că elevii care urmează cursuri muzicale asimilează mai ușor informațiile predate la școală, obținând rezultate mai bune la teste și au o memorie verbală superioară, în comparație cu cei care nu desfășoară o activitate în domeniul muzical.
Binedispune
Cercetările oamenilor de știință de la Universitatea McGill din Montreal au arătat că ascultarea unei linii melodice plăcute stimulează secreția de dopamină, hormon care influențează în bine starea de spirit.
Reduce nivelul de anxietate
Nu mai este niciun secret faptul că muzica relaxează. S-a constatat că poate fi chiar un bun substitut pentru masajele de relaxare, având aceleași efecte benefice în lupta cu anxietatea.
Studii precum cele publicate în British Journal of Psychiatry au demonstrat că terapia prin muzică, în combinație cu o îngrijire standard, poate fi un tratament de succes chiar și pentru depresie.