Get In Touch
za:media GmbH
Goethestrasse 16a
6161 Mannheim
Germany
Work Inquiries
hello@romaniatoday.eu
Phone +49621 38072677
Back

Austria impune limite pentru mărirea chiriilor

Sursa foto: Pexels

Cum va fi restricționată majorarea chiriei

Prețul chiriilor din Austria a înregistrat o creștere semnificativă de circa 7,8% în perioada iulie 2022 – iulie 2023, preconizându-se creșteri și mai mari în lipsa unor măsuri care să le stopeze.

Conform celor anunțate de cancelarul federal, Karl Nehammer, majorarea chiriilor va fi însă restricționată, introducându-se la nivel național o limită pentru prețul acestora. Mai multe locuințe vor beneficia de pe urma acestei măsuri începând din anul 2024.

În Austria a fost prognozată o creștere a prețului pentru chirii cu aproape 15% pentru anul care urmează, de aceea, potrivit declarației lui Nehammer, planurile guvernului de coaliție sunt de a limita majorarea chiriilor pentru o perioadă de trei ani. Creșterea anuală a prețului chiriei va fi limitată la 5 procente, maximum.

Conform estimărilor experților guvernamentali, în urma aplicării noilor măsuri, în funcție de locuință, chiriașii vor putea economisi până la 1.500 de euro.

Care sunt imobilele vizate

Această plafonare se va aplica în special în cazul clădirilor vechi, mai exact construcțiilor realizate până în anul 1953. De această măsură vor beneficia și locuințele sociale.

În ceea ce privește locuințele mai noi date spre închiriere, este posibil ca acestea să nu aibă pentru început o restricționare în ceea ce privește prețul chiriei.

Cât la sută dintre contracte vor primi restricția pentru început

Potrivit estimărilor guvernului, circa 75% din totalul contractelor de închiriere de pe teritoriul Austriei vor fi intra sub controlul plafonului legal impus imediat, urmând să fie analizate măsuri suplimentare pentru acoperirea restul procentului de contracte.

Proprietarilor le va fi permis să mărească prețul chiriilor o singură dată pe an, cu maximum 5 procente.

Propuneri pentru restricții mai mari

Cei din partidul social-democrat austriac merg mai departe, propunând până în anul 2025 o înghețare completă pentru prețul chiriilor, în locul limitării la creșterea cu cel mult 5 procente anual.

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy