Get In Touch
za:media GmbH
Goethestrasse 16a
6161 Mannheim
Germany
Work Inquiries
hello@romaniatoday.eu
Phone +49621 38072677
Back

UE decide ca salariile să nu mai fie confidențiale

Sursa foto: Pexels

A fost votată directiva privind transparența salariilor

Parlamentul European a votat la finalul lunii martie o directivă care impune pentru companii obligativitatea de a oferi angajaților informații privind remunerația pe care o primesc cei din aceeași categorie de activitate profesională. Salariile nu vor mai fi confidențiale și vor fi anunțate chiar din prima etapă a procesului de recrutare.

„Cred că este una dintre cele mai bune soluții: încă din momentul în care faci recrutare să anunți salariul. Asta pentru că, de foarte multe ori, la finalul procesului de recrutare omul refuză oferta din cauza salariului”, a declarat expertul în resurse umane, Leonard Rizoiu.

Potrivit comunicatului Parlamentului European, în cazul în care un lucrător sesizează instanța susținând nu s-a aplicat principiul egalității de remunerare, legislația națională trebuie să oblige angajatorul să demonstreze că nu a existat nicio discriminare.

Eliminarea diferențelor de remunerare între femei și bărbați

Prin noua legislație se va impune companiilor din Uniune Europeană să divulge angajaților informațiile necesare în vederea comparării salariilor și a expunerii diferențelor de remunerare între femei și bărbați.

În cazul în care există o diferență de remunerare între femei și bărbați de cel puțin 5%, va trebui ca angajatorii să evalueze salariile împreună cu reprezentanții lucrătorilor. Statele membre vor fi obligate să aplice sancțiuni eficiente pentru angajatorii care încalcă normele.

Conform actului normativ aprobat de Parlamentul European, în domeniul de aplicare al noilor norme au fost incluse și discriminarea multiplă și drepturile persoanelor non-binare.

„Am obținut nu doar introducerea unor măsuri obligatorii pentru a elimina diferențele de remunerare între femei și bărbați, ci și ca toți cetățenii Uniunii să beneficieze de noi drepturi, de recunoașterea situației în care se află și de protecție împotriva discriminării salariale. Persoanele non-binare au același drept la informare ca bărbații și femeile,” a declarat Samira Rafaela, membră în Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen.

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy