Get In Touch
za:media GmbH
Goethestrasse 16a
6161 Mannheim
Germany
Work Inquiries
hello@romaniatoday.eu
Phone +49621 38072677
Back

Prețul gazelor naturale în Europa continuă să scadă

Sursa foto: Pixabay

Prețul gazelor sub 50 de euro pentru un Megawatt-oră

În urma diminuării temerilor privind criza energetică, cotaţiile de referinţă la gazele naturale pe piaţa din Europa au scăzut joi dimineaţa sub 50 EUR pentru un Megawatt-oră, pentru prima dată în ultimele 17 luni, potrivit  Bloomberg. Preţurile sunt astfel mai mici cu peste 80 % faţă de vârful înregistrat în luna august.

Încălzirea vremii și importul gazelor naturale lichefiate (GNL) pentru compensarea tăierii livrărilor de gaze din Rusia au dus la redresarea Europei, stocurile de gaze fiind acum la un nivel mult mai ridicat decât în mod obişnuit în această perioadă a anului. Scăderea prețului gazelor naturale elimină totodată și o parte din îngrijorările legate de inflaţie şi economia europeană.

Cum și când se va reflecta această scădere pe piața de gaz din România

Ion Purica, expert în energie, a explicat într-o declarație către Euronews România cum se va reflecta această situație în facturile românilor:

„Este clar că în momentul de față datorită unor acțiuni la nivelul Uniunii Europene de găsire de noi surse de gaz, creșterea producției gazului din Olanda și chiar din nordul Italiei, și la noi trebuie să se întâmple același lucru. Acest lucru a condus foarte clar la o reducere a prețului gazului care a ajuns la o maximă în septembrie, acum este aproximativ 49 de euro pe megawatt-oră. În primul rând depinde de cantitățile care vin pe piață și cantitățile care vin în UE au început să nu mai depindă de controlul Gazprom, exporturile făcute de Rusia. Depinde și de temperatură dacă prețurile vor rămâne la cote mici. Și noi va trebui să creștem producția și să reducem prețul în piața de gaz din România.”

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy