Get In Touch
za:media GmbH
Goethestrasse 16a
6161 Mannheim
Germany
Work Inquiries
hello@romaniatoday.eu
Phone +49621 38072677
Back

Plăcinta dobrogeană, oficial 100% marcă românească

Sursa foto: Pexels

România câștigă „războiul plăcintelor” cu Bulgaria

După aproape doi ani de dispute cu Bulgaria, România câștigă recunoașterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) a produsului „Plăcintă dobrogeană”.

Demersurile pentru recunoaşterea europeană a deliciosului produs de patiserie au început încă din 2017, an în care s-a înființat și Asociaţia Tradiţional Moesis, cu scopul de a promova produsul tradiţional românesc. În ceea ce privește opoziția Bulgariei, aceasta are la bază istoria comună a regiunii Dobrogea, care a inclus şi un teritoriu din Bulgaria.

„La ultimele negocieri pe cale diplomatică între ministerele Agriculturii din România şi Bulgaria, în dialog cu Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG Agri) din cadrul Comisiei Europene (CE) s-a ajuns la un acord prin care România va primi recunoaşterea europeană prin înregistrarea produsului „Plăcintă Dobrogeană IGP” şi publicarea acestuia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu toate drepturile, pe termen nelimitat”, a declarat pentru AGERPRES Ionuţ Diaconeasa, consilier în cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din MADR.

În ce condiții va putea folosi Bulgaria denumirea preparatului

Potrivit consilierului Ionuţ Diaconeasa, vecinii de la sud de Dunăre vor primi dreptul de a folosi denumirea produsului culinar, dar numai la nivel local, în regiunea din sudul judeţului Constanţa, cu caractere chirilice sau latine (Dobrudzhanka banitsa), pentru o perioadă de 10 ani. Totodată, Bulgaria nu va putea exporta produsul cu denumirea tradusă în limba română.

Ce alte produse românești sunt recunoscute cu IGP

Până acum, România are recunoscute pe sisteme de calitate europene 10 produse, dintre care nouă cu IGP (Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salată cu icre de ştiucă de Tulcea și Salată tradiţională cu icre de crap).

Cei care doresc să încerce curând plăcinta dobrogeană în propria bucătărie pot găsi o rețetă bună pe blogul culinar pofta-buna.com.

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy