Get In Touch
za:media GmbH
Goethestrasse 16a
6161 Mannheim
Germany
Work Inquiries
hello@romaniatoday.eu
Phone +49621 38072677
Back

Lansare de carte emoționantă în Cetatea Băniei

Lansare de carte „Insula Urâților”

Vineri, 20 octombrie, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova a găzduit lansarea plină de emoție a volumului de proză „Insula Urâților”, de G. C. Kelis, publicat la editura Creator.

Poetul și ziaristul Dumitru Sîrghie-Mitif a moderat evenimentul cu o energie molipsitoare, acompaniat în același spirit de doamna prof. dr. Mirela Mitu și Oli (Leontina Mardale), bine cunoscuta autoare a articolelor platformei Delicatese Literare.

Autoarea G. C. Kelis a emoționat publicul depănând o poveste captivantă despre scris și lupta pentru împlinirea visurilor, surprinzând prin deznodământul care dezvăluia că eroina istorisirii, Pams, era însăși autoarea.

„O carte ca o fântână arteziană de argint fluid”

Poetul Dumitru Sârghie s-a declarat fermecat de cartea „Insula Urâților” descriind-o ca pe o fântână arteziană de argint fluid.

„Povestea autoarei noastre, care e mai mult decât un basm clasic, e o narațiune psihologică și moralizatoare, se așterne singură drumului spre celebritate „ca și iarba câmpului, în bătaia vântului” cum ar spune „(…) acel rege-al poeziei, / Veșnic tânăr și ferice” (apud Mihai Eminescu) – nimeni altul decât Vasile Alecsandri.

Dragi prieteni, „Insula Urâților” este o istorisire care ne scoate din ariditatea pseudoliteraturii de azi, cea a așa-zisului post-modernism (eu i-aș zice neomarxism), volumul de față, ca și cel de debut al Georgianei, fiind întruchiparea unui basm scris cu mijloace literare moderne, vizând frumusețea și lumina care vine din interiorul ființei umane, pentru a învinge întunericul cotidian.

Găsim în această carte o scriere diafană, delicată, cu multe subînțelesuri și chei morale și moralizatoare, autoarea reînviind curentul numit în epoca interbelică „estetica urâtului”, dus la perfecțiune de Tudor Arghezi, cel care a schimbat sintaxa poeziei românești”, a transmis scriitorul Dumitru Sârghie în discursul său.

„O broderie cromatică a cuvintelor, un meșteșug al artelor”

Emoționată de sensibilitatea și frumusețea poveștii și a limbajului descoperite în paginile cărții publicate de fosta elevă, dna prof. dr. Mitu Mirela vede în opera „Insula Urâților” o broderie cromatică a cuvintelor, un meșteșug al artelor.

Aceasta a adăugat că G. C. Kelis „desenează scriind și scrie desenând. Insula Urâților este la o primă lectură un basm, dar, citind și descifrând tainele ce se ascund dincolo de simboluri, ajungem la o scriere despre Noi, Oamenii, despre lumină și întuneric, despre bine și rău, frumos și urât. Ni se propune o analiză atentă a lumii în care trăim, și, fiecare, dacă citește cartea, își va redescoperi inocența copilăriei. Este o carte despre cărți, despre valori, despre familie, despre prietenie, curaj, și, nu în ultimul rând, despre Iubire! Nu există o insulă a urâților, atât timp cât în inima noastră strălucește Iubirea!”

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy