Get In Touch
za:media GmbH
Goethestrasse 16a
6161 Mannheim
Germany
Work Inquiries
hello@romaniatoday.eu
Phone +49621 38072677
Back

În ce condiții poți folosi telefonul mobil la volan în Austria

Sursa foto: Pexels

Reguli pentru utilizarea telefonului în timpul condusului

Una dintre principalele cauze pentru producerea accidentelor rutiere este folosirea telefonului mobil. De aceea, utilizarea telefoanelor în timpul condusului este interzisă în multe țări, inclusiv în Austria. Există însă și câteva excepții în care șoferilor le este permisă folosirea dispozitivului mobil.

Conform datelor Clubului Austriac de Trafic (VCO), aproximativ 130.500 de șoferi din Austria au fost surprinși de poliție în 2022, efectuând apeluri telefonice fără sisteme hands-free, aproape de patru ori mai mulți decât alcoolicii.

Potrivit studiului VCO, șoferii care conduc ținând telefonul la ureche reacționează asemenea celor care șofează având o alcoolemie de 0,8 mg/l, riscul de accidente crescând de 23 de ori în cazul scrierii mesajelor pe telefon.

Ce sancțiuni se aplică

Șoferilor din Austria le sunt permise acceptarea sau efectuarea unui apel telefonic doar în cazul în care folosesc un dispozitiv de tip hands-free. Potrivit noilor reguli, cei care efectuează sau primesc apeluri în timp ce conduc, fără a avea un sistem hands-free, vor primi o amendă de 100 EUR, iar în cazul refuzului plății, autoritățile vor aplica amenzi de până la 140 EUR. Dacă amenda nu este plătită, se poate aplica și pedeapsa cu închisoarea, de până la 24 de ore.

Folosirea telefonului mobil ca sistem de navigație

Utilizarea telefonului mobil ca sistem de navigație este permisă doar dacă dispozitivul este atașat în interiorul vehiculului, fiind interzisă introducerea unei adrese în timpul șofatului pentru evitarea distragerii atenției de la drum.

Tastarea destinației se va efectua înainte de călătorie  sau când automobilul este oprit. În mod asemănător se va proceda, desigur, și în cazul selectării de titluri muzicale pentru redarea acestora pe telefonul mobil, scrierii și citirii de mesaje, e-mailuri, navigării pe internet sau verificării conturilor de social media. Toate aceste activități sunt interzise în mod expres în timpul condusului și pedepsite.

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy