Get In Touch
za:media GmbH
Goethestrasse 16a
6161 Mannheim
Germany
Work Inquiries
hello@romaniatoday.eu
Phone +49621 38072677
Back

Ce termen a fost desemnat cuvântul anului 2023

Sursa foto: Pexels

„Rizz”, cuvântul câștigător ales de de Oxford English Dictionary

Popularizat de streamer-ul american Kai Cenat și de celebrul actor Tom Holland și devenit un trend în universul rețelelor de socializare, cuvântul „rizz” este un sinonim pentru farmec sau succes în arta seducției.

Derivat, foarte probabil, din cuvântul „carismă”, cu sensul de stil, farmec, seducător, termenul argotic a fost ales drept cuvântul anului 2023 de editorii bine cunoscutului Dicționar Englez Oxford.

De la remarca „Nu am nici un fel de rizz”, făcută în cadrul unui interviu pentru Buzzfeed de protagonistul din „Spider-Man”, Tom Holland, folosirea termenului a avut o creștere explozivă. Ulterior, cuvântul a fost preluat și de site-urile și aplicațiile de dating, în încercarea de a-i atrage pe cei din „generația Z” (persoanele născute între anii 1997 și 2010).

În cadrul unui comunicat, cei de la Oxford University Press au explicat alegerea termenului „rizz”, spunând că acesta este un exemplu interesant despre felul în care este creată limba și împărtășită apoi în rândul unei comunități, înainte de difuzarea într-un cadru mai larg.

Ce alți termenii concurenți s-au aflat pe listă

Pentru a desemna cuvântul anului 2023, Oxford University Press a creat o listă cu 8 termeni finaliști, printre care s-au numărat „swiftie” (cu sensul de fan al lui Tylor Swift) și „prompt” (instrucțiune dată unui program de AI).

În urma votului din partea publicului, experții au ales cuvântul câștigător din primele patru care s-au clasat în sondajul efectuat.

Care au fost cuvintele câștigătoare în anii trecuți

„Goblin mode” a fost anul trecut vocabula desemnată drept câștigătoare exclusiv prin votul publicului. Dificil de adaptat prin traducere, termenul desemnează un comportament sau atitudine de respingere a așteptărilor sociale.

Cuvântul câștigător al anului 2021 a fost „vax” (de la termenul „vaccinare”), iar în 2020, anul marcat de pandemia COVID-19, s-au ales chiar mai multe cuvinte, precum „lockdown” și „coronavirus”.

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy