Moduri eficiente prin care poți practica recunoștința
Mai multe studii științifice au concluzionat că recunoștința este cea mai sănătoasă dintre emoțiile umane. S-a descoperit că persoanele care o trăiesc zi de zi se pot bucura de un somn mai bun, pot avea parte de o stimă de sine crescută, dar și un sistem imunitar mai rezistent.
Psihologul Stelian Chivu vede recunoștința ca pe o pastilă vindecătoare, aceasta fiind o emoție care exprimă bucurie și mulțumire.
„Bucuria stă la baza recunoştinţei, ce dezvoltă substanţial optimismul. Impactul recunoştinţei asupra sănătăţii este major”, susține acesta.
Dacă îți dorești să aduci în fiecare zi beneficiile recunoștinței în viața ta, iată în continuare două metode eficiente prin care o poți practica.
Începe să ții un jurnal al recunoștinței
Una dintre tehnicile de practicare a recunoștinței este journaling-ul sau scrisul în jurnal. O astfel de activitate este de multe ori recomandată pentru gestionarea în mod sănătos a emoțiilor negative și a stresului.
Alege-ți agenda preferată și scrie în ea cel puțin un motiv care te-a făcut să te simți recunoscător în ziua care tocmai s-a încheiat. Journaling-ul te va ajuta să te înțelegi mai bine și să ai o perspectivă mai limpede asupra experiențelor pe care le trăiești.
Alege să-ți exprimi recunoștința față de cei din jurul tău
Recunoștința exprimată în relațiile cu ceilalți este un dar pe care ți-l faci deopotrivă ție și celor din jurul tău. Amintește-ți să le mulțumești prietenilor pentru timpul pe care îl petrec alături de tine chiar și în cele mai aglomerate perioade pe care le traversează.
Mulțumește-i colegului sau colegei de birou că s-a oferit să te ajute să duci un proiect dificil la bun sfârșit. Sau mulțumește-i bunicii sau mamei că nu au uitat să-ți pregătească felul preferat de mâncare.