Ce cantitate ar trebui să consumăm și care sunt beneficiile
De-a lungul timpului cafeaua a fost și continuă să fie o băutură care a adus laolaltă oameni cu diferite condiții sociale și din diverse culturi, contribuind la schimbul de idei și construind adevărate comunități în jurul său. Pentru mulți, această licoare magică a ajuns să fie mai mult decât o băutură, fiind o pasiune sau poate chiar o artă.
Cafeaua este astfel una dintre cele mai îndrăgite și răspândite băuturi de pe glob, numai în America fiind consumată zilnic de două treimi dintre americani, conform Asociației Naționale a Cafelei din SUA.
Atunci când este consumată fără adaos de zahăr sau arome artificiale, cafeaua poate fi o sursă bogată de antioxidanți, crom și magneziu, sprijinind sistemul imunitar în lupta cu radicalii liberi și încetinind îmbătrânirea. Este totodată un excelent stimulent al sistemului nervos, îmbunătățind pe termen scurt memoria, atenția și concentrarea.
În general, cantitatea de cafeină recomandată ca fiind sigură pentru adulții sănătoși este de aproximativ 400 mg pe zi, specialiștii identificând bătăi neregulate ale inimii la persoanele care au depășit această cantitate.
În urma studiului efectuat de cardiologii de la Facultatea de Medicină a Universității din Colorado, s-a ajuns la concluzia că un consum moderat de cafea nu afectează semnificativ ritmul cardiac și nici nu produce aritmie.
În ce moment al zilei ar trebui consumată cafeaua
Consumul de cafea nu se recomandă cu mai puțin de 6 ore înainte de ora de culcare. Acest interval este durata medie ca efectul cafeinei asupra organismului să se diminueze și să ne putem bucura astfel de un somn liniștit.
Având în vedere că atunci când ne trezim nivelul nostru de cortizol este deja ridicat, nu este indicat să bem cafeaua dimineața imediat după trezire. Este bine să permitem corpului să se trezească în mod natural și să ne expunem circa 20 de minute la lumina soarelui înainte de a savura prima ceașcă de cafea.