Get In Touch
za:media GmbH
Goethestrasse 16a
6161 Mannheim
Germany
Work Inquiries
hello@romaniatoday.eu
Phone +49621 38072677
Back

Românii din diaspora vor putea schimba actele de identitate fără a mai veni în țară

Sursa foto: Pexels

Obținerea unui nou act de identitate pe bază de procură

Cei aflați peste graniță vor putea obţine un nou act de identitate, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României, fără a fi nevoie astfel să vină în ţară.

Este necesar ca procura să aibă aplicată o fotografie a solicitantului şi anexată încă o fotografie identică, ștampilată pe verso. Totodată, procura trebuie să fie certificată cu timbrul sec al misiunii diplomatice sau oficiului consular respectiv.

Procura specială va trebui să cuprindă scopul eliberării, respectiv depunerea cererii pentru eliberarea actului de identitate şi/sau ridicarea actului de identitate, dar şi motivul pentru care se solicită actul de identitate (pierdere, expirare, schimbarea domiciliului etc.).

Persoana împuternicită va prezenta procura specială, autentificată la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din statul respectiv, alături de certificatul de stare civilă și actul de proprietate.

Ce trebuie să știi despre pașaportul CRDS

Conform Direcției de Evidență a Populației Iași, cei care locuiesc de mai mulți ani în străinătate, dar încă figurează cu domiciliul în România, pot beneficia de Paşaportul simplu electronic pentru cetăţeni români cu domiciliul în străinătate (CRDS). Cererile se depun la Ambasada/consulatul României din străinătate.

Valabilitatea unui astfel de pașaport electronic este de 10 ani, iar pentru minorii cu vârsta de sub 12 ani, valabilitatea este de 3 ani.

Cartea de identitate nu mai este necesară pentru obţinerea noului paşaport, cea existentă retrăgându-se din uz.

Lipsa cărții de identitate nu va afecta drepturile şi îndatoririle privind proprietăţile mobile şi imobile din România, înregistrate pe numele posesorilor de paşapoarte CRDS. Evidenţa în ţară a persoanelor CRDS se va ţine după ultimul loc de domiciliu avut în România şi după reşedinţa declarată în România.

Cei care dețin paşaport CRDS vor putea să stea oricând pentru perioade mai îndelungate în România (mai mult de 15 zile), solicitând o carte de identitate provizorie pentru perioada pe care o petrec în ţară.

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy