Get In Touch
za:media GmbH
Goethestrasse 16a
6161 Mannheim
Germany
Work Inquiries
hello@romaniatoday.eu
Phone +49621 38072677
Back

În România se construiește cel mai mare parc fotovoltaic din Europa

Sursa foto: Unsplash

Un proiect uriaș pentru județul Arad

În această vară începe în România, zona Pilu – Grăniceri, construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa. Este vorba despre o investiție de 800 de milioane de euro. Proiectul va fi însoţit de o a doua investiţie, de aproximativ 200 de milioane de euro, pentru cea mai mare unitate de stocare a energiei de pe continent. Potrivit primarului comunei Grăniceri, o astfel de investiție ar putea să creeze cel puțin 1.000 de locuri de muncă în perioada în care va fi pusă în implementare.

Când încep lucrările și când va deveni parcul operațional

Demararea lucrărilor pentru construirea parcului cu o capacitate de 1.044 de megawați este estimată pentru perioada iulie-august 2023. Parcul fotovoltaic ar urma să devină operaţional în decembrie 2024.

„Iată că planurile noastre devin realitate. Am ales acest judeţ şi locaţia proiectului ţinând cont şi de infrastructura pusă la punct şi de posibilităţile de logistică. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în reţea”, a declarat reprezentantul dezvoltatorului Monsson, Sebastian Enache.

Alte două mari proiecte pentru judeţul Arad, anunțate de Monsson

Monsson, un jucător major în domeniul energiei regenerabile şi a apei, are în proiect circa 2.000 de MW pentru judeţul Arad. Astfel, începând cu 2024, urmează să fie construite alte două parcuri fotovoltaice, în zona localităţilor Chişineu-Criş şi Macea. Cele două parcuri ar urma să fie finalizate în 2026, iar investiţiile sunt de aproape 600 de milioane de euro.

Potrivit reprezentantului investitorului, Marian Pavel, investiţiile sunt exclusiv private şi nu beneficiază de facilităţi fiscale din partea statului. Investițiile totale pentru cele trei proiecte din județul Arad ar fi de 1,4 miliarde de euro, la acestea adăugându-se și cei 200 de milioane de euro investiţi în staţia de stocare de la Grăniceri.

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy