Get In Touch
za:media GmbH
Goethestrasse 16a
6161 Mannheim
Germany
Work Inquiries
hello@romaniatoday.eu
Phone +49621 38072677
Back

Cum poți scăpa de sindromul impostorului

Ce este sindromul impostorului

Sindromul impostorului, în termeni psihologici, este o distorsiune cognitivă care te împiedică să internalizezi orice sentiment de succes, conform publicației „Chronicle of Higher Education”.

Sentimentele negative asociate în general acestui sindrom sunt cele de teamă, insecuritate și îndoială față de capacitățile proprii, toate afectând, bineînțeles, performanța profesională. Un alt element caracteristic este și sentimentul că succesul pe plan profesional este rezultatul norocului și nu al eforturilor și abilităților proprii.

Deși sindromul impostorului nu se manifestă la fel în cazul tuturor persoanelor, există totuși, câteva metode care te ajută să gestionezi situația în cazul în care te confrunți cu această problemă.

Separă gândurile de fapte

Gândurile negative despre o anumită situație nu reflectă neapărat adevărul despre ceea ce s-a întâmplat. Analizând cu atenție faptele, vei realiza că ai abilități cu adevărat valoroase de care nu este cazul să te îndoiești.

Nu ezita să-și recunoști meritele

Când ai o zi proastă, iar sentimentul de inferioritate pare să câștige teren, gândește-te la situațiile în care lucrurile au ieșit așa cum ți-ai dorit. Amintește-ți când ai obținut rezultate lăudabile sau când ai primit un mesaj de apreciere de la superiorul tău după terminarea unui proiect. Toate acestea sunt dovezi prețioase care te ajută să nu te îndoiești de propriile forțe.

Evită comparațiile

Comparațiile cu ceilalți, mai ales în cadrul unui colectiv, nu fac altceva decât să alimenteze sindromul impostorului. Evită comparațiile. Ceea ce ajută în acest sens, este să-ți amintești că orice persoană, indiferent de gradul de competență, se poate simți uneori ca un impostor. Un exemplu concludent în acest sens, sunt declarațiile unor femei puternice precum Penélope Cruz, Michelle Obama sau Tina Fey care descriu sentimentul dat de acest sindrom ca pe o ezitare continuă între încrederea în sine și frica de a nu fi puse la zid ca niște impostoare.

Foarte important, de asemenea, este să te înconjori de oameni care te susțin și îți recunosc meritele, dar și să-ți setezi așteptări și obiective realiste.

This website stores cookies on your computer. Cookie Policy